Wroclaw – de Culturele Hoofdstad van Europa in 2016 en de Europese Stad van het Paard in 2019.
De paardenrenbaan in Wroclaw is in eigendom van de stad (630 000 inwoners). De architect daarvan was R. Jurgens uit Hamburg, de feestelijke opening vond plaats in het jaar 1907 bij de gelegenheid van de viering van 75 jaar bestaan van de Silezische Vereniging van Paardfokkers en van Pardenrennen. De renbaan kwam in plaats van de baan in Sczytniky (waar u heden de Hal van de Eeuw kunt vinden), die geopend was in 1833.
GESCHIEDENIS VAN DE PAARDENRENBAAN IN WROCLAW
De top van zijn euvre heeft de renbaan beleefd in de jaren 1955-56; bijvoorbeeld in het jaar 1955 zijn hier 28 paardenrennen gehouden en in totaal 226 races. De tijd van prosperiteit is helaas snel voorbij gegaan en in de periode van 1961-62 is in Wroclaw geen een paardenren meer gelopen. De tribune is opnieuw vol geweest pas in het jaar 1969, toen in de stad de bijeenkomst plaatsvond van de vertegenoordigers van de landen van het communistische blok. Aan het evenement hebben de beste volbloedpaarden uit Bulgarije, Tsjechoslowakije, Hongarije, Oost Duitsland en de Sovjet Unie deelgenomen; de locale paarden eindigden op de prachtige tweede plaats.
In de tijd wanneer de stad nog Breslau heette, kwamen naar de paardenrennen zelfs 40 000 bezoekers. Begin 20ste eeuw waren de paardenraces een van de meest geliefde tijdverdrijven. En ze zijn tot op heden populair: ondanks het brede aanbod van verschillende sporten en culturele evenementen en de multimediale revolutie komen naar de paardenrennen in Wroclaw wel zelfs 13 000 bezoekers. Zoveel mensen zijn bijvoorbeeld gekomen naar de Oaks in het jaar 2014. Wat trekt de bezoekers naar onze paardenrennen? De paarden zijn als een magneet. Hun competitie biedt een geweldige show aan. De kijker, die op een paard wedt, wordt als het ware zijn eigenaar voor de tijd van de race. Het dier rent eigenlijk voor hem. Het plezier van het winnen is het plezier van het leven. Wie dit niet heeft meegemaakt, heeft wel veel gemist. Het seizoen van de paardenrennen bestaat uit zoveel races, dat iedereen een kans op succes heeft.
HOGE SCHOOL VOOR RUITERKUNST
Zolang we ons niet bezig gaan houden met de professionele opleidingen van de juniors, zullen we geen top-resultaten kunnen behalen binnen de ruitersport. Dat geldt toch bij voetballen ook. Daarom hebben we in Wroclaw de Hoge School voor Ruiterkunst opgericht. Het project is gericht op de leerlingen van basisscholen. We kopen voor dit doel de kleine paardensoorten aan en ontwikkelen de capaciteiten voor vrijetijds paardrijden – en daarnaast tevens voor de sportclubs. We zijn de enige school in Polen, die in het leerprogramma de ruitersport heeft opgenomen. Heden zijn op onze school meer dan 40 paarden. We zijn van plan 100 dieren te houden. Onze leerkrachten hebben het speciale programma van Dr. Krzysztof Skorupsky doorlopen. Hij is een uitstekende trainer, practicus, wetenschapper en de auteur van het unieke boek „Psychologie van paardentraining“.
De paarden zijn er om plezier te brengen. We staan open voor alle bevindingen van de moderne wetenschappen, die zich met het fokken van paarden en met hun beleving van de wereld bezighouden, en ook voor de leerwijze van de traditionele scholen en dat niet alleen de Europese. We organiseren workshops voor de meester in de ruiterkunst, waar de trainers verschillende trends presenteren. We willen voor onze school alleen de besten, de houders van internationale onderscheidingen, die erkend worden over de hele wereld. De paardenrennen van Wroclaw zijn o.a. vanaf 2017 de gastheer van de Wereldkampioenschap rijden zonder hoofdstel (in de jaren 2014-2016 zijn hier dezelfde nationale kampioenschappen gehouden). Het betreft ons bijdrage aan het onderwerp van humanisatie van paardrijden. De boogschutters uit de hele wereld komen hier voor de Euroasiatische Beker. We steunen alle vormen van gebruik van paarden omdat het rijden op dit dier zowel sport als vermaak is.
Onze renbaan is ouder dan 100 jaar. Oorspronkelijk is die ver van de stad gebouwd. Heden is die door de stad omringd. We willen dat onze renbaan openstaat voor mensen. Om die reden hebben we om financiering gevraagd uit de Europese Fondsen voor zijn omdernisering. Het project is al klaar. Het zal aan de nieuwe Partynice de rustige, probleemloze samenleving van paarden en mensen bieden. Het gereconstrueerde complex zal worden uitgerust met een systeem van tunels onder de baan, een grote ruimte voor bezoekers binnen de baan, een centrum voor informatie over ruiterkunst, kantoorruimtes en een conferentiecentrum, een sportzaal, een hotel, een derde manege voor paarden, nieuwe paardenstallen, parkeerplaatsen, speelplaatsen voor kinderen, restaurants en een uitkijktoren. Daarbij voegen we nog de race- en trainingsvlaktes voor alle ruiterdisciplines toe. We willen een even populaire plaats worden zoals bijv. het centrale plein van Wroclaw of de dierentuin.